Orkide Normal Toprağa Dikilir mi?


Orkide Normal Toprağa Dikilir mi?

Bugün orkide bakımı hakkında sizlerden gelen, orkide toprağı ile alakalı bir soruyu cevaplamak istiyorum. Son günlerde mail kutuma çok sayıda; orkide normal toprağa dikilir mi?, orkide normal toprakta yetişir mi? tarzında soru geliyor. Bu yazımızda kafalarda oluşan bu soru işaretini tamamen gidereceğiz.

Orkidelerin kök yapıları diğer bitkilerin kök yapısından biraz farklıdır. Orkide kökleri hava ve su geçirgenliği fazla olan topraklarda gelişimlerini daha sağlıklı olarak sürdürürler. Ayrıca orkide kökleri vasıtasıyla da fotosentez yapan bir bitki olması sebebiyle köklerin de bir miktar ışık alması genellikle daha olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

Orkideler Normal Toprağa Dikilir mi?

Orkide toprağı genellikle normal saksı toprağı tarzında olmamaktadır. Hava ve su geçirgenliği fazla olan bazı maddelerin karışımları veya tek tek kullanılmaları ile hazırlanırlar. Bu nedenle; orkide normal toprağa dikilir mi? sorusuna kısaca "Hayır" cevabını veriyoruz.

Orkide toprağı hakkında; nedir?, nasıl hazırlanır?, hangi maddeleri kullanmalıyım? gibi soruları, yani orkide toprağı hakkında A'dan Z'ye bilmeniz gereken herşeyi "Orkide Toprağı" adlı yazımda bulabilirsiniz.

Orkide'ye normal toprak koydum, ne yapmalıyım?

Eğer orkidelerinizin toprağını değiştirip normal toprak koyduysanız; sizlere tavsiyem hemen orkidelerinizin toprağını değiştirip, orkide toprağı karışımı koymanızdır.

10 yorum:

  1. merhaba , orkideyi saksısından çıkardım normal toprakla karıştırıp 5 litrelik su şişesini kesip diktim. altını deldim . tutarsa ekime kadar..

    YanıtlaSil
  2. Ben bir orkide aldım fakat yaprakları sapsarı oldu çürüyor ne yapmalıyım normal toprağa dikmiştim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orkide normal toprakta yetişmez çünkü; orkidelerin köklerinin de hava alması ve fotosentez yapması gerekir. Orkidenizi https://www.orkidebakimi.gen.tr/2018/01/orkide-topragi.html burada yazan malzemelerle hazırladığınız orkide toprağına yada hazır olarak satılan orkide toprağına aktarmanız gerekiyor. Elinizi çabuk tutmalısınız çünkü orkideniz bu şekilde ölecektir.

      Sil
    2. Ben de orkide normal topraga dikilmez diye duydum ama normal topraga dikip de cok iyi sonuç alan arkadaşlarım var

      Sil
  3. Ben bir orkide çiçeği aldım toprağa diktim saksıda fakat iki ay sonra yaprakları sapsarı oldu çürüyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orkide normal toprakta yetişmez. Orkidenizi acilen orkide toprağına aktarmalısınız.

      Sil
  4. Evet biliyorum normal toprağa dikilmez ama bana hediye gelen bir orkideyi ben bilmeden saksısı küçük geldiği için daha büyük bir saksıya marketten aldığım toprağa diktim 3 senedir her çiçek açıyor birde geçen sene yavruladı yavrusuda bu sene çiçek açtı üstelik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annemde sizin gibi normal toprağa geçirdi orkide çiçeğini ve dediğiniz gibi kaç yıldır hiç çiçeksiz görmedim yavrusu da oldu

      Sil
  5. Taş saksının içinde hediye orkide geldi çok küçük .tprak saksıda hediye geldi bunları ne yapabilirim hemwnmi değiştirmem gerek

    YanıtlaSil
  6. Cam saksı içinde orkide hediye geldi bana ama toprak da var içinde hiç bilgim yok nasıl bakmaliyim ona

    YanıtlaSil