Orkide Saksısı Nasıl Olmalı?


orkide saksısı nasıl olmalı

Orkide Saksısı

Orkide saksısı seçimi bazen oldukça kafa karıştırıcı bir durum olabiliyor. Çok fazla seçenek var ve işin içine birde renkler ve orkide saksılarının şekilleri giriyor. Öncelikle söylememiz gereken şey şu; orkide saksısı içinde suyu asla tutmamalıdır. Bu altın kural bunu sakın unutmayın. Hadi şimdi doğru orkide bakımı için, orkide saksısı nasıl olmalı? orkide saksısı olarak hangi saksıları kullanabiliriz bir bakalım.

Drenaj ve havalandırma delikleri

Orkide saksısı drenaj delikleri büyük olmalı

Orkide saksısı seçiminde ilk maddemiz hatta altın kuralımız neydi? Orkide saksısının suyu tutmamasıydı değil mi? Bunun için saksıda bulunan drenaj (saksıda bulunan fazla suyu dışarı atan delikler) noktaları geniş ve fazla olmalı. Orkideler çok fazla sulu topraklardan hoşlanmazlar. İyi bir orkide saksısı fazla suyu düzgün bir şekilde dışarı atabilmelidir. Eğer orkideniz fazla suya maruz kalır ve saksı bu suyu dışarı atamazsa orkidelerin köklerinde hastalıklar meydana gelir. Orkidelerde meydana gelen kök hastalıkları da orkidenin ölmesine sebep olmaktadır. Ayrıca bu drenaj delikleri orkidenin rahat nefes almasına olanak tanımaktadır. Orkide kökleri ve dolayısıyla orkidenin sağlığı için hava akımı son derece önemlidir.

Şimdi orkide saksısı seçiminde ilk altın kuralı öğrendiğimize göre artık saksı seçiminde nelere dikkat etmeliyiz? diğer maddelere geçebiliriz.

Orkideler için hangi boyda orkide saksısı almalıyız?

Şimdi orkideler için saksı seçiminde saksının boyutuna geldi sıra. Burada şunu bilmemiz gerekmektedir; orkideler genelde büyük saksılardan hoşlanırlar. Burada büyüklük olarak denilen şey saksı çapıdır. Yani orkide saksısı seçiminde geniş saksılar seçmeliyiz.

Orkide saksısı olarak hangi tür saksılar vardır?

Bildiğiniz gibi saksı olarak çok fazla değişik materyalden üretilen saksılar bulunmaktadır. Orkide saksısı olarak genelde en çok kullanılan saksı türleri şunlardır;
  • Plastik saksılar
  • Seramik saksılar
  • Toprak saksılar
  • Sepet saksılar
Şimdi gelin orkide saksısı olarak kullanabileceğimiz bu saksıların özelliklerine bir göz atalım.

plastik orkide saksısı

Plastik saksılar

Plastik saksılar orkide yetiştirmede en çok kullanılan saksı tipidir. Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde plastik saksı kullanımı nem dengesini korumaktadır.

Plastik saksıların şeffaf ve renkli olmak üzere genel anlamda iki çeşiti bulunmaktadır. Peki şeffaf ve renkli saksıların orkide gelişimi üzerinde ne gibi etkileri olabilir?

Tavsiye Yazı : Açmayan orkideye çiçek nasıl açtırılır?

Orkideler epifit bitki türleridir. Bu sebeple yapraklarının olduğu gibi köklerinin de ışığa ihtiyacı olmaktadır. Bu cins orkidelerde şeffaf saksı kullanımı bitkinin köklerinin ışık görmesine olanak sağlayacak ve orkidemizin sağlıklı yetişmesine yardımcı olacaktır. Şeffaf saksıların orkide bakımında bir diğer önemli faydası da orkidenin kökünü ve toprağın nemini gözlemlememizi kolaylaştırmalarıdır. Şeffaf orkide saksısı sayesinde orkidemizin kökü sağlıklı mı?, orkidemizin suya ihtiyacı var mı? çok daha kolay şekilde görebiliriz.

Plastik orkide saksılarının dezavantajlarına gelecek olursak; plastik orkidelerde yetiştirdiğimiz orkidelerin boyutu, uzunluğu eğer büyükse bu tip saksılar orkideyi taşıyamazlar. Özellikle dış ortamda bulunan orkidelerde bu tip saksılar kullanıyorsak; devrilme ihtimallerini düşünmemiz gerekmekte ve gerekli önlemleri almak zorundayız.

seramik orkide saksısı

Seramik saksılar

Seramik saksılar genelde göze hitap ettikleri nedeniyle kullanılmaktadır. Canlı ve parlak renkleri ve kaliteli duruşlarıyla orkide saksısı olarak alınmakta ve kullanılmaktadır. Bu saksıları kullanırken şunu unutmamamız gerekmekte; seramik orkide saksısı iç kısmında bulunan sırlı yüzey orkidenin cinsine ve yetiştirme zorluğuna göre kök ve yapraklara zarar verebilir. Bu türde seramik saksılar orkide bakımında kullanılmak isteniyorsa öncelikle orkide plastik veya kil bir saksıya yerleştirilmelidir. Sonrasında ise bu saksı seramik saksının içine görselliği yerine getirmesi amacıyla konulmalıdır.
toprak orkide saksısı

Toprak saksılar

Toprak saksılar genellikle sıcak ve nemli bölgelerde kullanılması gereken saksılardır. Toprak saksılar bu tip ortamlarda orkide kökünü daha serin tutmamıza yardımcı olmaktadır. Toprak saksılar özellikle uzun boylu orkidelerin ve dış ortamda yetiştirdiğimiz orkidelerin devrilmelerine, ağır yapıları sayesinde engel olmaktadır.

Toprak saksıların orkide bakımında bir diğer önemli özelliği de yapısının gözenekli olmasıdır. Bu gözenekli yapı sayesinde orkidenin daha rahat nefes alır ve buda sağlıklı bir orkide yetiştirmede önemli bir unsurdur. Bu tarz saksılar hafif nemli ortamları seven orkidelerin bakımında daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sepet saksılar

Sepet saksılar orkide saksısı olarak oldukça yaygın kullanılmaktadır. Sepet saksılar plastik, ahşap, hindistan cevizi lifleri kullanılarak yapılabilirler. Sepet saksıların hava geçirgenliği yapıları itibariyle oldukça üst seviyededir. Bu bitkimizin kökünün rahatça nefes almasını sağlar. Bu tarz saksıların kullanıldığı orkidelerin daha sık sulanması gerkmektedir. Çünkü yapıları itibariyle çok fazla su tutmazlar ve bu sebeple toprak olarak kullandığımız maddeler çok çabuk kurur. Bu tür bir saksıyı orkide saksısı olarak kullanacaksak mutlaka buna dikkat etmeliyiz.
Tavsiye Yazı: Eğer orkide saksımızı seçtiysek; sıra geldi saksı değişimini yapmaya. Orkide saksısı nasıl değiştirilir? yazımızı okumadan sakın saksınızı değiştirmeyin.
ahşap orkide saksısı
Orkide saksısı seçimimiz ne olursa olsun, mutlaka seçilen orkide saksısına göre sulama şeklimizi geliştirmeliyiz.
Bu yazımızda sizlere orkide saksısı nasıl olmalı?, Orkide saksısı çeşitleri ve özellikleri hakkında bir takım bilgiler verdik. 
Saksı seçimimizi yaptığımıza göre şimdi sıra geldi bu saksı için toprak hazırlamaya. Orkide toprağı hazırlama ile ilgili bilgileri "Orkide Toprağı" adlı yazımızda geniş bir anlatımda bulabilirsiniz.