Orkidelerin Çiçekleri Neden Dökülür?


Evinde orkide yetiştiren çoğu kişi; orkide bakımını diğer bitkiler gibi yapmaya çalışır. Normal bitki türlerinin bir çoğundan farklı bir bakımla yetiştirilmesi gereken orkideler de kısa süre içinde ilk canlı görüntüsünden uzaklaşmaya başlarlar. Bu; en son, orkide çiçeklerinin dökülmesi ve hatta bazı durumlarda orkidenin yaşamının sona ermesine kadar ulaşır. Bugün orkidelerin çiçekleri neden dökülür hep birlikte öğreniyoruz.

Bazen de eğer orkide bakımı konusunda yeniysek; orkidelerin bakımıyla ilgili her türlü talimata uymamıza rağmen, orkidenin çiçeklerinin solmaya ve dökülmeye başladığını görürüz ve bu bizi tedirgin eder. Aslında çoğu durumda bu, Phalaenopsis orkidelerinin ve diğer türlerin yaşam döngüsünün normal bir parçasıdır. Dökülen çiçekler, orkidenizin çiçek açma döngüsünün sonuna geldiğini ve şimdi tekrar çiçek açmak için enerji depoladığını gösterir.

Yani eğer doğru orkide bakımı yapıyorsanız; orkide toğrağınız, orkidenizin sulaması, orkidenizin bulunduğu ortamdaki ışık miktarı ve bunun gibi en canalıcı bakım ihtiyaçlarını doğru gideriyorsanız korkmanıza gerek yok. Orkide çiçekleriniz yaşam döngüsünün sonuna gelecek ve bir süre sonra kendini toparlayıp yine çiçek açacaktır.

Normal yaşam döngüsü dışında orkidelerin çiçekleri neden dökülür? Neden solar?

Şimdi gelelim normalin dışındaki orkide çiçeklerinin dökülmesinin nedenlerine.

Öncelikle orkide toprağı ile konuya giriş yapmamız gerekiyor. Eğer orkidenizin çiçekleri dökülüyorsa, yanlış orkide toprağı kullanıyor, hatta orkide toprağı yerine farklı bir toprak kullanıyor olabilirsiniz. "Orkide toprağı" konumuzda anlattığımız gibi, doğru bir toprak seçimi ile hemen orkidenizi tekrar hayata tutunmasını sağlayabilirsiniz.

Orkidelerin yaşama tutunabilmeleri için besinleri aldığı ve diğer bitkilerden farklı olarak fotosentez yapabildiği orkide kökleri eğer doğru orkide saksısı içinde değillerse maalesef yeterli enerjiyi orkide alamaz ve orkide çiçeklerinde dökülmeler gözlemlenir.

Bu durum oldukça ciddi bir durumdur ve orkidenin ölümüne yol açacaktır. Eğer orkide saksıları hakkında bilgiye sahip değilseniz, "orkide saksısı nasıl olmalı" makalemizde, orkide saksılarından detaylı olarak bahsettik. Mutlaka yazımızı okuyun ve eğer saksınız uygun değilse kısa süre içinde orkide saksınızı değiştirin. Bu arada orkide saksı değişimini yapmadan önce de orkidenize zarar vermemek için mutlaka "orkide saksı değişimi" yazımızı inceleyin.

Orkidelerin Çiçekleri Neden Dökülür?

Eğer orkidenizi normal saksı çiçekleriniz gibi suluyorsanız; orkideniz zaman içerisinde çürüyebilir, yaprakları ve çiçekleri dökülebilir ve hatta orkideniz bir daha çiçek açmamak üzere ölebilir. Orkide sulama konusunda uygulayabileceğiniz çok farklı orkide sulama metotları bulunuyor. Eğer "orkide sulama" yazımızda belirttiğimiz yöntemleri uygulamıyorsanız, mutlaka hemen anlattığımız şekilde orkidenizi sulamaya başlayın. Yoksa orkidenize, geri döndürülemeyen zararlar verebilirsiniz.

İlk başta da anlattığımız gibi orkide çiçeğimizin yaprakları ve kökleri fotosentez yapabilmek için, diğer bitkiler gibi ışığa ihtiyaç duyacaktır. Fakat bu konuda biraz dikkatli davranmamız gerekir. Çok fazla yada az ışık altında orkidemiz doğru fotosentez yapamaz ve bunun sonucu olarak da orkide çiçekleri dökülebilir. Doğru ışığı bulabilmek adına orkide ışığı nasıl olmalı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Herşeyi doğru yaptığımızı farzedelim. Yani; doğru toprak, orkideye uygun bir saksı, doğru bir sulama, doğru ışık ve besinler ama yine de orkidemizin çiçekleri döküldü ve tekrar çıkmıyor. Bu gibi durumlar da yaşanabiliyor. Böyle durumlarda orkidemizi korkutarak yada şaşırtarak çiçek açmasını sağlıyoruz. Evet size belki komik gelebilir ama bunlar Dünya üzerinde denenmiş ve çalışan yöntemler. Bu yöntemleri denemek isterseniz; Orkide cezalandırma ile çiçek açtırma ve Kandırarak orkidelere çiçek açtırma yazılarımızı inceleyebilirsiniz.