Orkideleri Kandırarak Çiçek Açmasını Sağlamak


Orkidenizin çiçekleri döküldükten sonra; her türlü orkide bakımını doğru yapmanıza rağmen, orkideniz bazen çiçek açmayabilir. Böyle durumlarda orkidenizin çiçeksiz yaprakları ve sapları ile baş başa kalırsınız ve orkide bakımından soğumaya başlarsınız. Yada; çiçek açmayan orkidenizi kendi haline bırakır ve yeni çiçekli bir orkide satın alırsınız.

Aslında bunun gibi, her türlü bakımı yapmamıza rağmen bir türlü çiçek açmayan orkidelere karşı bir kaç silahımız daha var. Bu silahlardan ilkini; orkide cezalandırma yazımızda anlatmıştık. O yazıda, orkidemize yazıda bahsettiğimiz tekniklerle ceza veriyor ve sonrasında çiçek açmasını sağlıyorduk.

Fakat bazı orkideler çok inatçı oluyor ve cezalandırma sonrası da çiçeklenme çabası göstermiyor. İlk yöntemimizi uygulayıp sonuç alamayan orkide yetiştiricileri için; birazdan anlatacağımız ikinci yöntemi denemek kalıyor.

Her canlı ilkbahar aylarında kendini yenilemeye çalışır. Bizim de ilkbaharda daha enerjik olmamız ve daha negatif olmamız bu nedenledir. Diğer canlılarda ve elbette orkidelerde de durum aslında bu şekildedir. İlkbahar geldiğinde, havaların değişmesi ile birlikte orkideler kendilerini hayata daha sıkı tutunmaya adarlar. Böylece bu dönemlerde orkidelerde çiçeklenmeler daha sık görülür. Çiçek açmayan orkidelerimize çiçek açtırmak için de, orkidelerin bu yönlerini onlara karşı kullanacağız. Hadi gelin nasıl yapacağımızı öğrenelim.

Açmayan orkidelere çiçek açtırmak

Açmayan orkideleri mevsimlerle ilgili kandırarak çiçek açmalarını sağlamak

Orkidemizi yaklaşık 13-14 derecelik, gün boyu ışık alan bir ortama götürün. Burada orkidenizi yaklaşık 1-2 gün süre ile bekletin. Orkide böyle düşük bir sıcaklık karşısında kış ayında olduğunu zannedecek. Bir kaç gün sonrasında ise orkidenizi daha sıcak ve yine orkideniz için uygun ışık olan bir odaya geçirin. Şimdi orkideniz artık kıştan çıktığını ve daha sıcak olan bu ortamda ilkbahar aylarında olduğunu hissetmeye başlayacak ve kısa süre içerisinde tomurcuklanmaya başlayacaktır.
Tavsiye Yazı: Orkidelerinizin neden çiçekleri dökülüyor? bilmiyorsanız; Orkidelerin Çiçekleri Neden Dökülür? yazımızı mutlaka okuyun.
Tomurcuklanma sonrası; orkide bakımında uygulamanız gereken gübreleme işlemlerini düzenli bir şekilde yapmaya devam ederek, orkidenin tomurcuklanma aşamasından, çiçeklenme aşamasına geçmesini sağlayabilirsiniz.