Bu yazımızda sizlere; orkide yaprakları neden yumuşar? sorusunun cevaplarını veriyoruz ve yaprakları yumuşayan orkideye nasıl bakım yapmalıyız? ayrıntılı şekilde anlatıyoruz. Eğer sizin de orkidenizin yapraklarında yumuşama ve buna bağlı buruşmalar olduysa, merak etmeyin hep birlikte bunun üstesinden geleceğiz.
Orkideler doğru bakım yapıldığında daha sağlıklı olurlar ve biz orkidemizin sağlıklı olduğunu; yapraklarından, köklerinden ve çiçeklerinden anlayabiliriz. Sağlıklı orkidelerin kökleri daha canlı, yaprakları koyu renkli ve diri olur. Eğer bunlar sağlıklıysa da orkide güzel çiçekler açarak bunu bize bildirir.
Orkidelerin yaprakları neden yumuşar?
Orkide yaprakları yumuşadıysa, genelde bunun bir kaç nedeni oluyor. Bunlar;
- Fazla sulama nedeniyle orkide yapraklarının yumuşaması.
- Yanlış orkide toprağı ve orkide saksısı kullanılması sonucu yapraklarda buruşma.
- Orkide köklerinin çürümesi ve hastalanması sonucunda orkidelerin yapraklarında buruşma ve yumuşama.
- Un biti (unlu bit) zararlısı.
Aslına bakarsanız yukarıda saydığımız orkide yapraklarının yumuşamasına neden olan şeylerin bazıları birbiri ile alakalıdır. Hemen bu nedenleri kısaca açıklayalım ve sonrasında böyle bir durum yaşadığımızda neler yapmamız gerektiğine geçelim.
Fazla sulama nedeniyle orkide yapraklarının yumuşaması
Orkidelerin sulama işlemi normal bitkilerden biraz farklı oluyor. Bununla ilgili ayrıntılı bir yazımızı orkide sulama yazımızda uzun uzun anlatmıştık. Tekrar buraya yazıp konuyu dağıtmayalım. Okumak isteyenler Orkide Sulama linkinden yazımızı okuyabilirler.
Eğer orkidenizi yanlış sular ve çok fazla sularsanız; orkidenizin köklerinde mantar oluşabilir. Bu da köklerin çürümesine sebep olur. Köklerde başlayan çürükler sebebiyle de orkide yaprakları yumuşar ve buruşur. Müdehale edilmezse yapraklar sararmaya ve sonrasında kahverengi renk alarak orkidenizin ölmesine sebep olur.
Yanlış orkide toprağı ve orkide saksısı nedeniyle orkide yapraklarının yumuşaması
Eğer orkidenizin saksısını veya toprağını değiştirdikten sonra orkidenizin yapraklarında yumuşama olduysa; doğru saksı ve toprak kullanmıyor olabilirsiniz. Orkideler normal toprakta yetişmezler. Orkide toprağının geçirgen olması gerekir. Eğer orkide toprağı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz; orkide toprağı yazımızı okuyabilirsiniz. Uygun toprak kullanılmaması sonucu orkide köklerinde çürümeler başlar ve bu yaprakların yumuşamasına neden olur.
Kullanmış olduğunuz saksıda drenaj delikleri (fazla suyu dışarı atan delikler) uygun büyüklükte değilse ve orkide saksısı diğer özellikleri açısında uygun değilse (bkz. Orkide Saksısı) bu yapraklarınızın yumuşamasına neden olacaktır. Çünkü yine köklerde çürümeler başlayacaktır. Başlangıçta da dediğimiz gibi bir çok neden birbiriyle bağlantılı oluyor. Hadi devam edelim.
Un biti (Unlu bit) zararlısı nedeniyle orkide yapraklarının yumuşaması
Orkidenizin köklerinde ve yapraklarında çok küçük böceklerin varlığını tespit ettiyseniz; bunlar büyük ihtimalle un biti denilen zararlılardır. Bu zararlılar orkidenin köklerine zarar verirler ve orkide sağlığı açısından çok risklidirler. Bu zararlılara müdehale edilmezse orkideniz zamanla çürüyerek ölecektir.
Buraya kadar olan anlatımda orkide yaprakları neden yumuşar? sorusunu cevapladık. Gelin şimdi böyle bir durumla karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiği hakkında konuşalım.
Orkide yaprakları yumuşadığında ne yapmalıyız? Nasıl bir tedavi gerekir?
- Öncelikle orkidemizi saksısından çıkaralım. Orkide köklerini inceleyelim ve çürüyen orkide köklerini bir makas yardımıyla keselim.
- Bir kabın içerisine su dolduralım ve bir miktar arap sabunu ile karıştıralım. Orkidemizin kök kısmını bu karışımla güzelce yıkayalım ve sonrasında durulayalım. Eğer gözle göremeyeceğimiz zararlı parazitler varsa bu işlem onlardan kurtulmamızı sağlayacak. İsterseniz bu karışımın içinde 10-15 dk kadar kökleri bekletebilir ve sonrasında durulayabilirsiniz.
- Eğer saksımız orkidelere uygun bir saksıysa, bunu tekrar kullanabiliriz. Ama öncesinde dezenfekte edelim. Öncelikle az önceki karışımla saksımızı güzelce yıkayalım. Sonrasında sirkeli su yardımıyla tekrar saksımızı dezenfekte edelim ve kurulayalım.
- Ben orkide toprağını bu gibi durumlarda dezenfekte edemediğimiz için mutlaka değiştirilmesinden yanayım. Yeni orkide toprağı kullanmanızı öneriyorum.
- Şimdi orkidemizi tekrar saksısına yeni toprağıyla birlikte yerleştirelim ve orkidemizi çok olmayacak şekilde sulayalım.
Orkide yapraklarının yumuşaması, buruşması, sararması gibi durumlarda Sarımsak ve aspirinle hazırladığımız kürü uygulamanızı öneriyorum. Bu kürün nasıl hazırlandığını öğrenmek için; Sarımsak ve aspirinle orkide bakımı yazımızı okuyabilirsiniz. Umarım orkide yaprakları neden yumuşar sorunuz hakkında kafanızda soru işareti bırakmamışızdır. Sizi çok seviyoruz, hoşçakalın...