Orkide Sulama - Orkide Nasıl Sulanır?


orkide nasıl sulanır
Bu yazımızda sizlere orkide sulama işlemi hakkında bilgiler veriyoruz. Yazımızın içeriğinde; orkide nasıl sulanır?, Orkide hangi sürelerde sulanmalı? Orkide sulama yöntemleri nelerdir? ve bunlara benzer, orkide sulaması hakkındaki bir çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Orkide Sulama

Orkideler diğer çiçek türlerinden farklı yapıdadırlar. İlk defa bir orkide yetiştirmeye başladığımızda bunun çok zor olacağını düşünürüz. Aslında orkide bakımı diğer bitki türlerinden çok daha zor değildir. Hatta bir çok yönden diğer bitki türlerinden daha kolay bir bakıma sahiptirler. Orkide bakımına yeni başlayanların aklına gelen ilk soru genellikle, orkide nasıl sulanır? olmaktadır.

fazla orkide sulaması zararlıdır

Öncelikle belirtmemizde fayda var, orkide az sulamadan değil, genelde fazla sulama yapılmasından dolayı hastalanarak ölmektedir. Fazla sulanan orkide köklerinde çürümeler ve diğer hastalıklar meydana gelmektedir. 

Orkide ne zaman sulanır?

Orkidenin ne zaman sulanacağı bulunduğu ortam ve iklim koşullarıyla alakalıdır. Orkideler tropikal bitkilerdir ve çok soğuk yada çok kuru havalarda yaşamaları güçleşir. Orkidelerin ne zaman sulanacağı konusunda dikkat etmemiz gereken farklı noktalar vardır. Bunlar; orkide toprağının geçirgenliği, orkidenin yaşadığı ortamın ısısı ve nem miktarıdır.

Orkide toprağımız fazla geçirgen bir toprak karışımıysa, orkide sulama zamanı biraz daha kısa aralıklarla yapılır. Orkide toprağı daha az geçirgen bir toprak karışımından oluşuyorsa, daha uzun süre bu toprak nemli kalacağı için daha uzun aralıklarla orkidelerin sulanması gerekir. Orkide toprağı sağlıklı orkideler yetiştirebilmemiz için, özellik bakımından fazla geçirgen bir yapıda olmalıdır.
Ortam ısısının düşük olduğu ortamlarda yine orkide toprağı nem miktarını daha uzun süre korumaktadır. Bu sebeple ısının çok yüksek olmadığı durumlarda orkide sulaması daha uzun aralıklarla yapılır. Ortam ısısı yüksek bir ortamda ise toprakta daha fazla su buharlaşacağı için, orkide sulaması daha kısa aralıklarla yapılmalıdır.

Orkide kaç günde bir sulanır?

Öncelikle bu durumlar göz önünde bulundurulmalı ve orkidenin hangi sıklıkla sulanması gerektiği planlanmalıdır. Orkideler genellikle 5 - 12 günlük süreler arasında sulanmaktadır. Bu süreler arasındaki aralığı az önce yazdığım şartları göz önünde bulundurarak hesaplamanız gerekmektedir.

Orkide sulamasında bir diğer önemli hususta orkide saksısı seçimidir. Orkide saksıları suyu hemen dışarı atabilecek yapıda drenaj deliklerine sahip olmalıdır. Eğer saksınızın drenaj delikleri küçükse, delikleri bir matkap yardımıyla genişletmeli yada daha büyük drenaj deliklerine sahip bir orkide saksısı ile orkide saksı değişimi yapmalısınız.

Orkide sulama zamanını nasıl tespit edebilirim?

Orkidelerin suya ihtiyacı olduğunu anlamanın bir kaç yöntemi bulunmaktadır. Orkideyi suladıktan sonra tüm ağırlığını ölçebiliriz. Sulama ve tartma işlemi sonrasında, orkide toprağının nem miktarını parmağımızı içine sokarak anlayabiliriz. Eğer orkide toprağı üst kısımdan 2-3 cm kadar içeriye doğru kurumuşsa sulama zamanı gelmiş demektir. Bu şekilde de orkideyi tartarak bir sonraki sulama zamanını orkidenin ağırlığından anlayabiliriz.

Orkide sulama zamanı ölçümünde en kolay yol parmağımızla toprağın nemini ölçmektir. Fakat bu yöntem sürekli ellerimizi kirletmemize neden olduğu için pek uygun olmayabilir. Bunun dışında orkide toprağının içine 3 cm si toprağın içinde kalmak suretiyle bir tahta parçası batırılabilir. Bu üzeri cilalı olmayan bir kurşun kalem de olabilir. Belirli aralıklarla tahta parçası çıkarılarak nem oranı kontrol edilir. Eğer kuruysa orkide sulaması yapılır.

Orkide sulama yöntemleri

Orkide sulaması yapılırken genellikle farklı yöntemler uygulanmaktadır. Anlatacağımız orkide sulama yöntemlerinden size en uygun olanı seçebilirsiniz. Şimdi, orkide nasıl sulanır ve hangi sulama yöntemleri var tek tek inceleyelim.

Daldırma yöntemiyle orkide sulama

Bu yöntem genellikle çiçek satışı yapan ticari çiçek yetiştiricilerinin uygulamış olduğu bir yöntemdir. Daldırma yöntemiyle orkide sulanırken, su dolu bir kovaya orkide saksısı ile birlikte daldırılır ve yaklaşık bir iki dakika bekletilir. Sonrasında orkide saksısı kova içinden çıkartılarak fazla suyun drenaj deliklerinden atılması sağlanır.

daldırma yöntemi ile orkide sulama

Bu yöntem yapılırken mutlaka fazla suyun saksı tabanında birikmemesine dikkat etmemiz gerekir. Yoksa orkide kökleri hastalanır ve çürümeye başlarlar. Bu da orkide sağlığı açısından çok kötü bir durumdur. Daldırma yönteminin bir dezavantajı, birden fazla orkide saksısı bu şekilde sulama yapılacaksa, birbirlerine bakteri ve hastalık bulaştırma riskinin olmasıdır.

Dökme sulama ile orkidelerin sulanması

Bu yöntem en çok kullanılan yöntemler arasındadır. Orkide sulaması yapılırken dökme sulama metodu iki şekilde uygulanır. Bunlardan birincisi, musluk altında orkide sulaması. İkincisi ise saksı üzerine bir miktar suyun boşaltılması yani normal sulamadır.

dökme sulama ile orkide sulama

Buz küpleri ile orkide sulama

Bu çok fazla bilinmeyen ama etkili bir yöntemdir. Buzdolabında oluşturulan buz küpleri, orkide saksısının üzerine bırakılarak yavaş yavaş kendi halinde erimeye bırakılır. Buz küpleri ile sulamada orkide kökleri suyu yavaş yavaş alır ve buda köklerin fazla suda kalmasını engeller. Ayrıca bu tarz sulamada kullanılan buz küpleri hazırlama aşamasında, suyun içine karıştırılacak gübre yardımıyla gübreli buz küpleri de elde edilebilir.

buzla orkide sulama

Buz küpleri ile orkide sulama işleminde her hafta bir adet buz küpü orkide saksısının üzerine bırakılır. Bu, orkidenin su ihtiyacı için yeterli bir miktardır.

Orkide sulama işleminde dikkat etmemiz gereken şeyler

  • Orkide sulama suyu çok sıcak yada çok soğuk olmamalıdır. Orkide sulama suyu orkidenin bulunduğu ortam sıcaklığında olmalıdır.
  • Orkide sulama sonrası, orkide yaprakları bir peçete yardımıyla kurulanmalıdır.
  • Orkide suyu dinlenbir bir su olmalıdır. Yağmur suyunu da biriktirerek orkideler için doğal bir su elde edebilirsiniz.
  • Orkide sulama sonrası, orkide saksısının alt kısmında su birikmemesine dikkat edilmelidir. Drenaj delikleri uygun olmayan saksılar kullanılmamalı yada drenaj delikleri açılmalıdır.
  • Daldırma yöntemi orkideler arası hastalık taşıyabileceği için pek kullanılmamalıdır.
  • Orkide suyunun içine çok fazla miktarda gübre konulmamalıdır.
  • Orkideler çok sık aralıklarla sulanmamalıdır. Bu orkide köklerininin çürümesine neden olur.
  • Sulamanın sabah ve öğle saatlerinde yapılması daha uygundur.

Sulama suyu nasıl olmalıdır?

Orkideler ihtiyacı olan suyu süngerimsi yapıda olan kökleri aracılığıyla sağlamaktadır. Orkideler doğal ortamlarında, havada bulunan nem ve yağmur suyu sayesinde hayatta kalırlar. Yağmur suyunda çeşitli mineraller bulunur. Orkide suyunda çok az miktarda tuz bulunmalıdır. Bu çok önemlidir. Ayrıca EC miktarı da çok düşük olmalıdır.

Orkide sulaması için hangi suları kullanmalıyız?

  • Yağmur suyu
  • Kaynak suları
  • Şehir şebeke suyu (uygun değerlerde olması durumunda kullanılmalıdır)
  • Ters ozmoz RO (Reverse osmosis)
  • Deiyonize su
Şebeke suyuyla orkide sulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Şebeke suyu kullanılmadan önce mutlaka dinlendirilmeli ve klor miktarı bu sayede azaltılmalıdır. Şebeke suyu ile orkide sulaması sonrası, orkide toprağının üzerinde beyaz tortuların oluşması bu suyun orkide sulama için uygun olmadığı anlamına gelmektedir.

Orkide sulama işleminde belirli aralıklarla kaliteli ve tuz miktarı çok çok düşük su kullanımı, orkide toprağında biriken tuzun uzaklaştırılmasında yardımcı olmaktadır. İyonlarından ayrıştırılan sular ise tek başlarına değil, şebeke suyu gibi sularla karıştırılarak kullanılmalıdır.