Orkide Nasıl Budanır?


Bugün orkide budama konusu ile karşınızdayız. Konumuz içeriğinde; orkide nasıl budanır?, orkide budama makasları nasıl olmalı?, orkide çiçeği ne zaman budanmalıdır? ve bunlara benzer orkide budama ile ilgili tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Orkide Budama

Orkide budama işlemi genellikle orkide sapının kahverengi renge dönüşmeye başladığında ve artık orkidelerin daha fazla çiçek açmakla ilgili hiç bir belirti taşımadığına karar verdiğimiz zamanlarda yapılmaktadır. Orkideler genellikle; ölen kısımlarının temizlenmesi, şekil verme ve yeniden çiçeklendirme amaçlarıyla budanmaktadır. Orkidelerin çok sık budama işlemine ihtiyaçları yoktur. Ülkemizde genellikle orkideler Eylül ve Kasım ayları arasında budanmaktadır.

Orkide Nasıl Budanır?

Orkide Budama Makası Nasıl Olmalıdır?

Orkide budamada dikkat etmemiz gereken ilk kural orkide makasının yeterli keskinlikte ve dezenfekte edilmiş olması gerektiğidir. Bu orkide budama işleminin ilk altın kuralıdır. Orkideler bakteriyel enfeksiyonlara karşı çok savunmasız bitkilerdir. Bu sebeple orkidemizin hastalanmaması için bu hijyen kuralına büyük önem göstermemiz gerekmektedir.

Orkide budama makası

Orkide budama makası olarak yukarıdaki resimde gördüğünüz şekilde bir budama makası sizin için yeterli olacaktır. Altın kuralımız olan budama makasının keskin ve dezenfekte edilmiş olması gerektiğini unutmayalım.

Orkide budama makasını dezenfekte etmek için seyreltilmiş çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Eğer birden çok orkideyi budayacaksanız her orkide geçişinde makası dezenfekte suyuyla yıkamalısınız. Böylece hastalıklı olabilecek bir orkideden diğer sağlıklı orkidelere bakteri bulaşmasını önleyebilirsiniz.

Orkide Ne Zaman Budanmalı? Hangi Ayda Orkide Budanır?

Yukarıda da anlattığım gibi orkide budama zamanı genellikle Eylül ve Kasım aylarının aralığında yapılmaktadır. Bu dönemlerde orkideler dinlenme dönemine geçiş yapmaya başlamaktadır. Orkidelerimizin bir daha ki çiçek açma dönemi öncesi yapılan budama işlemi; daha güçlü ve daha fazla çiçek açan bir orkideye sahip olmamız için gereklidir.

Orkide Nasıl Budanır? Orkide Dalının Neresini Budamalıyız?

Orkidemizi ne zaman budayacağımızı ve nasıl bir budama makası kullanmamız gerektiğini öğrendiğimize göre şimdi asıl konumuz olan orkide nasıl budanır? konusuna giriş yapabiliriz.

Bazı orkide çeşitleri budama işleminde farklı noktalardan kesilmektedir. Orkide budama işlemini, evlerimizde en yaygın yetiştirilen Phalaenopsis orkidesi üzerinden yapıyoruz.

Phalaenopsis cinsi orkideler, aynı çiçek sapından yılda iki üç kez çiçek açabilirler. Yeniden çiçeklendirme için; çiçeklenme döneminin sonunda henüz çiçek sapı yeşilken, yaklaşık olarak çiçek sapının ortasından veya aşağıdan yukarı çiçek gözleri sayıldığında 3. gözün 2-3 cm üzerinden çiçek sapı budanmalıdır. 

orkide budaması nereden nasıl yapılır

Bazı profesyonel yetiştiriciler 2. gözden budama yaparak büyük çiçekler elde edebiliyor. Ancak bu işlem risk taşıdığından, orkide bakımına yeni başlayan kişilerin bunu yapmamaları daha doğru olacaktır. Çiçek sapı kahverengi renge dönmüş ve tamamen kurumuş ise çiçek gövdesine yakın yerden kesip çıkarılmalıdır. Telaşlanmayın bir süre sonra orkideniz yeni çiçek sapı üretecek çiçeklenmeye devam edecektir.

Orkide Budaması Neden Yapılır?

Orkide budaması nasıl yapılır? öğrendik. Peki orkide budamadaki amaç nedir? Orkideler neden budanmalıdır?
  • Genç orkideler budama yapılarak daha büyük köklere ve çiçeklenmeye teşfik edilirler. Orkide kökleri bitkimizin en can alıcı noktalarından birisidir. Bu konuyu; "Orkide kökleri bize ne anlatıyor?" adlı yazımda anlattım. İsterseniz okuyabilirsiniz.
  • Orkide budama işlemi ile orkidemizin kuruyan çiçek, yaprak ve dallarından kurtularak daha güzel görünmesini sağlarız.
  • Orkideler budama yapıldıklarında bir sonraki çiçeklenme dönemine daha sağlıklı şekilde girerler. Bu sayede daha fazla çiçek açan, daha sağlıklı bir orkideye sahip oluruz.
Orkide bakımı konularının en önemlilerinden biri olan orkide budama konusunun sonuna geldik. Diğer cins orkidelerin budama işlemleri yakında sitemize eklenecektir. Şimdilik hoşçakalın.