Çiçek Açmayan Orkideye Çiçek Açtırma Tüyosu


Orkideler çiçeklerinin güzelliği ile bilinirler. Doğru orkide bakımı ile orkidemiz çiçekler açar ve sağlıklı bir görünüme kavuşur. Doğru orkide bakımından kastımız; orkideyi doğru sulama, beslenmesine dikkat etme, doğru ışık, orkide saksısının doğru seçimi, havalandırma, v.b orkide ihtiyacına uygun ortamların sağlanmasıdır.

Bu şekilde bakımı doğru yapılan bir orkidenin çiçek açması oldukça normal bir durumdur. Bir de asıl konumuz olan çiçek açmayan orkideler vardır. Orkide bakımı için ne yaparsak yapalım, en uygun şartları da yerine getirsek, orkide bir türlü çiçek açmaz. Hatta halk arasında bu konu; orkide sanırım bize küstü şeklinde söylenir. Eğer bu tarzda çiçek açmayan bir orkideniz varsa üzülmeyin. Bugün biz açmayan orkideye çiçek açtıracağız.

Açmayan Orkideye Nasıl Çiçek Açtırılır?

Biz orkide bakımını doğru şekilde yapıyoruz ama bir türlü orkidemiz çiçek açmıyorsa; orkideyi şaşırtmamız gerekmektedir. Bu işlemi 3 günde yapıyoruz ve sonrasında orkidemiz çiçek açmaya başlıyor. Bu orkide çiçek açtırma metodu denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır.

Açmayan Orkideye Çiçek Açtırma Metodu

Bu metot aslında çok basit bir yöntem. Öncelikle orkideyi bulunduğu ortamdan alıyoruz ve bir dolabın içerisine koyarak dolabın kapağını kapatıyoruz. Orkideyi karanlıkta 3 gün bekletiyoruz. Orkidemiz uygun ışık, hava ve besinden uzaklaşıyor.

Karanlık ortamda kapalı kalan orkideyi; 3. gün öğlene doğru dolaptan çıkarıyoruz ve havadar bir ortama alıyoruz. Eğer sulamamız gerekiyorsa sulama işlemini yapıyoruz.

çiçek açmayan orkideye çiçek açtırma

Bu işleme orkide cezalandırma da denilmektedir. Burada açmayan orkidemizin bir nevi fizyolojisini değiştirmiş oluyoruz. Orkide, karanlık ve hava almayan bu ortamda strese giriyor. 3. gününde ise bu ortamdan kurtulup rahatlıyor ve bir an önce neslini devam ettirebilmenin telaşına giriyor. Çiçekler nesillerini sizin de bildiğiniz gibi, çiçekleri vasıtasıyla yapıyorlar. Bu sebeple açmayan orkidemiz neslinin devamını sağlamak için çiçek açmaya başlıyor. 

İnatçı orkidelerin çiçek açmasını sağlamak için uyguladığımız bir diğer yönteme de; "Orkideleri mevsimsel açıdan kandırarak çiçek açtırmak" yazımızda yer verdik. Bu yazıda anlattığımız yöntem de oldukça başarılı bir yöntemdir. İsterseniz orkidenize çiçek açtırmak için, yazıda anlatılan yöntemi de deneyebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Ben denedim. İşe yaradı 👍

    YanıtlaSil
  2. Orkidem geçen yıl çiçekli gelmişti.. Bir ay kadar sonra çiçekleri soldu ve döküldü.
    İlk orkidem olduğu için bakıminıda
    bilmiyordum . sadece sulama işini uyguladım
    Daha sonra yapraklarını sildim.Onunla konuş
    tüm..okşadım.yaprakları canlandı ve fazlalaştı.15 gündür tomurcuk var ama hâla açmadı.Yardımcı olursanız sevinirim...

    YanıtlaSil