Orkidenin Yaprakları Neden Sararır?


Orkide Yapraklarının Sararması

Orkide bakımında en çok karşılaşılan sorunlardan birisi orkidelerin sararan yaprakları olmaktadır. Orkide yapraklarının sararması birden fazla nedene bağlı olarak gelişebilir. Öncelikle şunu söylemeliyim; orkidelerde yaprak sararması sorunu çok fazla korkulacak bir durum değildir. Alınabilecek basit önlemler ile bu sorunun üstesinden gelinmektedir.

Bu yazıyı bana gelen; orkide yaprakları sarardı, ne yapmalıyım?, sararan yapraklar nasıl kesilir?, tarzında çok fazla soru aldığım için yazıyorum. Yazımda orkide yaprak sararması ile ilgili aklınıza takılan her sorunun cevabını bulabilirsiniz. Hadi gelin; orkidenin yaprakları neden sararır? hep birlikte öğrenelim.

Orkidelerde Yaprak Sararması

En usta orkide yetiştiricisi de olsanız, mutlaka sararmış orkide yaprakları ile karşılaşabilirsiniz. Orkide bakımı o kadar komplike bir olay ki; her şeyi mutlaka doğru yapmanız gerekmektedir. Orkidelerin sulanması, toprak seçimi, orkide için uygun saksı seçimi, doğru ışık ve ortam ısısı gibi temel unsurları bilmeniz; orkide bakımını yapmanızda size çok yardımcı olacaktır.

Orkide yapraklarının sararmasının nedenleri de genellikle yukarıda verdiğim temel unsurların bir veya bir kaçının yanlış yapılmasından kaynaklanmaktadır. Gelin şimdi orkidelerin yapraklarındaki sararmanın nedenlerine göz atalım.

Ortam değişimine bağlı orkide yapraklarının sararması

Orkide satışı yapan çiçekçiler yıllardan beri gelen bilgi ve deneyimle, orkideleri en uygun ortam koşullarında yetiştirmektedir. Satın aldığımız ve bu ortam koşullarına alışan orkideler bizim evimizde orkide için ayırdığımız ortam koşullarına adaptasyonda biraz zorlanabilirler. Böyle durumlarda genellikle orkidelerin alt yapraklarında sararmalar olmaktadır.

Ortama ayak uyduran orkidelerde bu sorun ortadan kalkmakta ve yapraklar canlı bir görünüme kavuşmaktadır. Ancak bunun olabilmesi için; orkideler için uygun şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Aşırı sulama sonucu orkide yapraklarının sararması

Orkide yapraklarının sararmasında etken rol oynayan bir diğer hatamız ise; orkidelere aşırı sulama yapılmasıdır. Orkide sulama işlemi; oda ısısı, mevsim koşulları gibi etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Doğru sulama yöntemi ve sulama bilgileri için; orkide sulama yazımı okumanızı öneririm.

Fazla sulama sonucu; orkide yapraklarında sararmalar, orkide köklerinde çürüme, mantar enfeksiyonları oluşabilmektedir.

Eğer fazla sulamadan kaynaklı olduğunu düşündüğünüz orkidelerde yaprak sararması mevcutsa, bir süre sulama işlemi yapmamalısınız. Köklerde çürüme ve mantar enfeksiyonu oluşmuşsa, buna da biran önce müdehale etmeniz gerekmektedir.

Güneşe maruz kalan orkide yapraklarının sararması

Orkideler doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Üzerine direkt gelen güneş ışığı, orkide yapraklarında sararmalara ve yanmalara neden olmaktadır. Orkide ve güneş arasında mutlaka bir perde veya benzeri güneş kesici tül olması, orkide yapraklarının sararmasını önleyecektir.

Güneşe bağlı olarak gerçekleşen yaprak sararmalarında, güneşi dik gördüğü alan beyaz, yanık çevresi sarı kahverengi şekilde olmaktadır. Eğer yapraklarınızda hızlı bir sararma bulunuyorsa, güneş ışıklarından şüphelenilmesi gerekmektedir.

Mantar ve bakteri hastalıkları sonucunda orkide yapraklarının sararması

mantar sonucu orkide yapraklarının sararması

Orkide yapraklarının sararması sorununda en acil tedbir alınması gereken durum mantar hastalıklarından kaynaklanan sararmalardır. Bu tür hastalıklar sonucu oluşan sararmalar, diğer nedenlerden oluşan sararmalara benzemezler. Düzenli bir sararma değil, daha düzensiz farklı bölgelerde sararmalar görünmektedir. Orkide yapraklarında oluşan sararmanın olduğu bölgede, koyu kahve siyah tonlarında lekeler ve bitkide genel bir cansızlık görülmektedir.