Orkide Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


orkide alırken nelere dikkat etmeliyiz

Bir orkide almaya karar verdiniz ama sağlıklı bir orkide nasıl seçilir bilmiyorsanız, bu yazımız tam da size göre. Bu yazımızda; orkide alırken nelere dikkat etmeliyiz? sağlıklı bir orkide nasıl seçilir? konularını ele alıyoruz.

Orkide Seçimi Nasıl Yapılır?

En sağlıklı orkide seçimi nasıl yapılmalı maddeler halinde inceleyelim ve en sağlıklı orkideyi seçelim.

Kökleri İnceleyin

Kökler, bir orkidenin sağlığının en belirgin göstergesidir. Bu nedenle orkide satın alırken ilk kontrol etmeniz gereken şey orkidenin kökleri olmalı. Sağlıklı köklerin nasıl olması gerektiğini bilmiyorsanız, sizin için bu konuyla ilgili yazmış olduğumuz Orkide Kökleri adlı yazımızı okumanızı öneriyoruz. Bir orkidenin köklerini daha iyi görebilmek için orkideyi saksısından çıkarmaktan korkmayın. Orkide saksısı ile orkideyi birbirinden ayırın ve kökleri inceleyin.

Parlak Yeşil Yaprakları Arayın

Sararmış yapraklar bir sağlık sorununu gösteriyor olabilir. Ancak sarı renkli yaprak her zaman başımızı derde sokacak diye de bir şey söz konusu değildir. Bir orkidenin üst yaprakları parlak ve canlı yeşil, fakat alt yaprağı sararıyorsa, bu normaldir. Zamanla orkide yapraklarının daha olgun olanları ölür ve yerine yeni yapraklar çıkar. Siz yinede içinize sinmediyse bu orkideyi eleyin. Yaprakların üzerinde lekeler bulunuyorsa, bu bir parazit olabileceği anlamına gelir. Bu tarz orkideleri almaktan da kaçınalım. Bu tarz orkideleri satın alıp eve getirdiğimizde parazitlerin diğer bitkilerimize yayılma riski de bulunmaktadır. Buna mutlaka dikkat edin.

Bol Çiçekli Orkideleri Seçin

İdeal olarak, üzerinde bol miktarda sağlıklı çiçekleri olan bir orkide seçmelisiniz. Orkide çiçekleri sağlıklı görünümlü olmalı ve orkideye sıkıca bağlı olmalıdır. Üzerinde ekstra tomurcukları olan bir tane bulmak için birkaç dakikanızı daha ayırın. Bu, orkidenin daha fazla çiçek açacağını ve sağlıklı olduğunu gösterir.

Orkide Dalları Güçlü Olsun

Sağlıklı bir orkidenin en önemli şartlarından biri de, dallarının güçlü olmasıdır. Bu dallar güçlü ve orkide çiçeklerinin ağırlığını taşıyabilecek kalınlıkta olmalıdır. Zayıf orkide dalları çiçekleri taşıyamaz ve eğrilmeye başlar. Siz güçlü olanları tercih edin.

Orkideyi Koklayın

Bazı gıdaların bozulup bozulmadığını anlamak için kokluyor musunuz? Orkide seçiminde de aynı şeyi yapacağız. Eğer orkideyi kokladığınızda kötü bir koku alıyorsanız, bu koku orkidenin çürümeye başladığının bir göstergesidir.

Yukarıda anlattığımız ipuçlarından yararlanarak çiçekçide bulunan en iyi orkideyi satın alabilirsiniz. Orkidenizi satın alındıktan sonra, uzun yıllar sağlıklı kalmasını sağlamak için, orkidelerin bakımı kılavuzlarımıza göz atmayı unutmayın.