Orkide Bakımında Nemin Önemi


Orkide Bakımında Nemin Önemi

Orkide ve Nem

Orkidelerle yeni tanışan kişilerin ilk tepkileri çoğunlukla, ben bu orkideye nasıl bakarım? şeklinde oluyor. Orkide bakımı ile ilgili tüm bilgilere sahip olabileceğiniz sitemizde bugün, orkide yetiştirmede altın kurallardan biri olan, orkide bakımında nemin önemi üzerine konuşacağız.

Orkide, tropikal ortamlarda genellikle ağaç kabuklarının üzerinde yaşayan bir bitki türüdür. Bu sebeple sağlıklı ve canlı yapıda bir orkide yetiştirebilmek için, orkidelerin doğal yaşam alanını taklit etmemiz gerekmektedir. Daha önce, Orkide toprağı nasıl olur? konusunda, orkide toprağı hazırlarken yine doğayı taklit etmeye çalışmıştık. Bugün orkideler için doğal nem ortamını taklit etmeye çalışacağız.

Orkideler; düşünülenin tam tersi olarak uygun yaşam koşulları oluşturulduğunda, çok kolay bakımı yapılan bitkilerdir. Doğada tropikal alanlarda yaşamını sürdüren orkideler için nem çok önemli bir unsurdur. Orkidelerin çoğu besin maddelerinin bir kısmını havadaki nemden sağlar. Bunun için evde orkide bakımı yaparken, orkideler için nemli bir alan yaratmamız gerekmektedir. Nem, orkide çiçeği ve yeniden çiçeklendirme için çok önemlidir.

Orkide için uygun nem oranı kaçtır?

Orkideler için nemin önemini öğrendiğimize göre, şimdi sıra geldi ortamda yüzde kaç nem olmalı? konusuna.

Orkideler için uygun nem oranı %50 - %70 arasıdır. Gündüzleri nemin azaldığı zaman nem miktarının en az %50 seviyelerinde olduğuna dikkat edilmelidir. Geceleri ise %70 oranında nem orkidemiz için yeterli nem ortamını yaratmaktadır.

Orkideler için uygun nem ortamı nasıl oluşturulur?

Evde orkide yetiştirme konusunda nem oranı takip edilmeli ve orkideler için yeterli nem oranı olan bir ortam yaratılmalıdır. Bunun için neler yapılabilir gelin hep birlikte göz atalım.

Çakıl ile yapılan nem tepsileri

En çok uygulanan yöntemlerden biri, tepsi içine çakıl taşları yerleştirmek ve içine su doldurmaktır. Sonrasında bu tepside bulunan çakıl taşlarının üzerine orkide saksısı yerleştirilir. Bu şekilde orkidenin etrafında bir nem alanı oluşmuş olur. Tepsi içindeki su miktarı düzenli olarak kontrol edilmeli ve tamamlanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, orkide saksısının suya değmemesidir.

Çakıl taşı ile orkide nemlendirme tepsisi

Ortam nemlendirici cihazlar

Ortam nemlendirici cihazlar su haznelerine doldurulan suyu ısıtıp buharlaştıran cihazlardır. Orkide bakımında da nemlendirme ekipmanı olarak kullanılmaktadır. Nemlendirme cihazı kullanılırken dikkat edilmesi gereken nokta orkide için gerekli olan nem referans aralığını geçmemek ve sıcak nemi direk orkidenin üzerine püskürtmemektir. Ortamda bulunan nem miktarını ölçmek için dijital sıcaklık ve nem ölçme cihazlarından yararlanabilirsiniz. Nem ve sıcaklık ölçen bu cihazların maliyetinin çok uygun olması sebebiyle orkidelerinizin yanında mutlaka bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

Orkide bakımında nemlendirme cihazı kullanımı

Banyo

Evlerimizde bulunan en nemli ortamlar banyolardır. Bir çok orkide yetiştiricisi yılın nemli olmayan dönemlerinde, banyosunda orkide bakımı yapmaktadır. Doğru ışık alan bir banyo, orkideler için yeterli nemi sağlayan çok uygun ortamlar oluşturmaktadır.

Banyoda orkide bakımı