Orkide Bakımında Doğru Işık Nasıl Olmalı?


Birkaç yıl önce geniş bir oturma odası olan bir apartman dairesinde yaşıyordum. Pencerenin hemen önünde kocaman bir ağaç büyüdü, pencereyi etkin bir şekilde kapattı ve odayı karanlık ve kasvetli hale getirdi. Tüm genişliğine rağmen oturma odası artık olmak istediğim yer değildi. Bizim gibi bitkilerin ışığa ihtiyacı vardır ve orkideler için doğru ışığı sağlamak aslında oldukça kolaydır.

Doğru ışık, orkidelerin fotosentez yapması için gereklidir - proses bitkileri ışığı karbondioksit ve sudan yiyecek yapmak için kullanır. Uygun ışık çiçeklenmeyi mümkün kılar. Orkidelerinize ışık sağlarken ışık hakkında bilmeniz gereken sadece 3 şey vardır: yoğunluk, süre ve kalite.

Muhtemelen orkideniz çiçek açmazsa, daha fazla ışığa ihtiyacı vardır. İşte ışık hakkında bilmeniz gerekenler.

1- Işık Yoğunluğu

Işık yoğunluğu, ışığın gücünü ifade eder. Işık yeterince güçlü değilse orkide çiçek üretmek için yeterli enerji üretmez. Bitkinin genel gücü zayıf olacaktır. Yapraklar ince ve uzun olacaktır.

Öte yandan, çok fazla ışıkta yapraklar güneş yanığı olur. Güneşte yanmış yapraklar sadece çirkin görünmekle kalmaz, aynı zamanda bitkinin fotosentez yapabileceği yapraklardaki yüzey alanını da azaltır.

Işık yoğunluğu tam olarak doğruysa, orkide karbondioksit ve suyu enerjiye dönüştürmek için ışığı kullanabilecektir. Yapraklar kuvvetli, açık renkli olacaktır. Orkide depoladığı enerjiyi çiçek üretmek için kullanır - tıpkı doğanın amaçladığı gibi.

Işık yoğunluğunu doğru bir şekilde elde etmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

  • Doğru yeri bulun
  • Işığı ölçün

Doğru Konumu Bulun

İlk olarak, orkidenizi bir pencere kenarında yetiştiriyorsanız, doğuya bakan bir pencere genellikle ideal kabul edilir. Çok fazla bulutlu iklimlerde, güneye bakan pencereler doğru yer olabilir. Kuzeye bakan pencereler genellikle yeterli ışık yoğunluğundan yoksundur, batıya bakan pencereler de çok yoğun olabilir. Batıya bakan pencerelerdeki yoğun öğleden sonra güneşi, ince, dik bir perde asılarak en aza indirilebilir.

Amaç, orkideye güneş yanığı olmadan büyüyebileceği ve çiçek açabileceği kadar ışık vermektir. Bir orkideyi pencerenin yakınına yerleştirmek cazip gelse de, bu uygulama gerekli değildir ve hatta orkide için zararlı olabilir. Orkidenizi pencereden birkaç metre uzağa yerleştirmek (ancak odanın tam ortasına yerleştirmemek) genellikle orkideler için doğru ışıktır.

Işığı Ölçün

İkincisi, ışığın yoğunluğunu ölçebilirsiniz. Bunu yapmanın 4 farklı yolu vardır.

  1. Işık ölçer
  2. Işık ölçer uygulaması
  3. Elin ve bir parça beyaz kağıt
  4. Orkide yaprakları

Işık ölçer

Işığı ölçmenin en doğru yolu bir ışık ölçer kullanmaktır. Pahalı bir ışık ölçer satın alabilir, bir kamera kullanabilir veya telefonunuza bir uygulama indirebilirsiniz.

Işık ölçer uygulaması

Uygulamalar ücretsiz veya düşük maliyetli olabilir.

El Yöntemi

Bu kadar doğru olmayan, ancak yine de yardımcı olan ve elinizden başka bir şey gerektirmeyen başka bir yöntem de el yöntemidir. El yöntemini kullanmak için, ışığın yoğunluğunu ölçmek istediğiniz alanda elinizi beyaz bir kağıt parçasından 20-25 cm uzakta tutun.
  • Eliniz net görünüyorsa; yoğun ışık
  • Yumuşak kenarlı görünüyorsa; çok parlak ışık
  • Elinizin anahatları görünüyorsa ve bulanıksa; parlak ışık
  • Eliniz çok zor görünüyorsa; düşük ışıklı bir ortamdasınız demektir.

2- Işık Süresi - Fotoperiyod

Işık yoğunluğu, ışığın gücünü ifade eder ve süre, günün uzunluğunu veya fotoperiyodu ölçer. Gün uzunluğu mevsimlere göre değişir.

Yapay ışıklar kullanırsanız, zamanlayıcılar paha biçilmezdir. Ne kadar çok ışık alırsanız o kadar büyüyeceklerini düşünerek ışıkları sürekli açık bırakmak cazip gelebilir. Ama bu doğru değildir. Orkidelerin gündüze ihtiyaçları olduğu gibi, geceye de ihtiyaçları vardır. Zamanlayıcılar tutarlılık sağlar. Zamanlayıcı kullanırsanız, ışıkları sabah açıp geceleri kapatmayı hatırlamanız gerekmez. Tatile gidebilirsiniz. Zamanlayıcılar sizin için ışık süresini otomatikleştirir.
Orkide bakımında doğru ışık nasıl olmalıdır?

3- Işık Kalitesi

Şimdiye kadar, ışığın gücünü (yoğunluğu) ve foto periyodunu (ışık süresi) tartıştık. Şimdi, ışık kalitesinden veya ışık kaynağından gelen kırmızı, uzak kırmızı, yeşil ve mavi ışık miktarından bahsedelim.

Orkidelerinizi açık havada veya bir serada yetiştirirseniz, orkideleriniz doğal olarak büyümek için gereken tüm ışık spektrumunu alacaktır. Orkidelerinizi pencere kenarında veya ışıkların altında büyütürseniz, ışık kalitesi önemli bir faktör haline gelir. Bazı pencereler ultraviyole ışığı engeller. Ve tüm yapay ışık, ihtiyaç duyulan ışık dalga boylarının doğru dağılımını yaymaz. Hem floresan hem de LED ışık, orkide yetiştirmek için gereken tüm ışık spektrumunu sağlayabilir.

Orkide Daha Fazla Işık Vermenin İpuçları

Orkidenizi doğru yere yerleştirmenin ve gerektiğinde yapay ışık sağlamanın yanı sıra, orkidelerinize ışık vermek için yapabileceğiniz birkaç şey daha var.
  • Aynaları bir pencere veya ampulün karşısına yerleştirerek ışık miktarını ikiye katlayabilirsiniz. Aynanın açısını, orkideyi yakmayacak, bunun yerine eski bir gölgeyi aydınlatacak şekilde ayarlayın.
  • Orkideler, tüm bitkiler gibi ışığa doğru büyür. Orkidenin ışık kaynağı bir pencere ise ve ışık bir yönden geliyorsa bu özellikle önemlidir. Bir phalaenopsis orkidesini döndürerek çiçek sapının daha dik büyümesini sağlayabilirsiniz.

Orkidelerin Doğru Işığa Sahip Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Orkidelerinizin yeterince ışık alıp almadığını size söyleyecek iki iyi gösterge vardır.
  1. Çiçekler - Çiçeklenme, yeterince ışık almaktan kaynaklanan çok fazla enerji gerektirir. Normal çiçek açmaya yetecek enerjiniz varsa (doğru mevsim, doğru renk), yeterince ışık alıyor demektir.
  2. Yapraklar - Yaprakları açık yeşil renkte olmalı ve genel olarak yapraklar dik, kısa ve sert olmalıdır.

Orkide Çok Fazla Işığa Sahipse Nasıl Anlaşılır?

  1. Güneş yanığı - Tıpkı bizim gibi, orkideler de güneş yanığı oluşturarak etrafında sarı bir halka olan büyük siyah bir noktaya neden olabilir.
  2. Sarı yapraklar - Orkide yaprakları parlak yeşil renkte olmalıdır. Sarımsı yapraklar çok fazla ışığa işaret edebilir.