Orkidelerin Dinlenme Dönemi


Orkide dinlenme dönemi

Orkide bakımında yeniyseniz; yetiştirdiğiniz canlı ve bol çiçekli orkide çiçeklerini dökerek cansız bir hal aldığında korkmanız gayet normal bir durum. Ancak endişe etmenize gerek yok. Orkideniz dinlenme dönemine girmiş olabilir.

Orkidem ölüyor mu?

Bütün canlılarda olduğu gibi, orkideler de yaşam döngülerine sahiptir. Orkideler birbirinden güzel çiçeklerini açtıktan sonra enerjilerini yenilemek ve bir sonraki büyüme ve çiçeklenme döngüsüne hazırlanmak için bir dinlenme dönemine girerler.

Orkideniz çiçeklenme evresini tamamladıktan sonra dinlenme dönemine girer. Bunu görenlerin aklına genellikle; orkidem ölüyor mu?, orkidem de hastalık mı var? tarzında sorular geliyor. Merak etmeyin bu orkide bakımında normal bir süreçtir. Eğer orkideniz dinlenme evresine girdiyse canlılığını biraz yitirmiş olması çok normal bir durumdur.

Orkideler dinlenme evresine girdiklerinde genellikle; yaprakları biraz daha fazla sarkar, orkide dalları biraz daha kahverengi bir renge döner. Korkmayın az öncede söylediğim gibi bu normal bir durum.

Dinlenme Döneminde Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkidenizin büyümesi yavaşladığında ve çiçek açmayı bitirdiğinde, orkide bakımını artık dinlenme dönemine göre yapmanız gerekmektedir. Bu dönemde yapmanız gereken en önemli şey, gübreleme ve orkide sulama işlemlerinizi azaltmanızdır. Düzenli bir ritim tutmanız gerekir (örneğin ayda bir kez gübreleyin ve haftada bir kez daha az suyla sulayın). Böylece orkidenizi kaybetmezsiniz. Orkidenin dinlenme dönemine girmiş olması daha az ilgi göstermeniz gerektiği anlamına da gelmez bunu asla unutmayın. Orkideyi takip edin ve orkideniz dinlenme döneminden çıkıp yeni bir büyüme başladığında, daha sık sulama ve gübreleme programınıza geri dönebilirsiniz.

Önemli NOT: Lütfen orkidelerin hepsinin aynı uzunlukta dinlenme dönemlerine veya çiçeklenme döngülerine sahip olmadığını unutmayın. Bitkinizin nasıl davrandığına dikkat edin. Ani tomurcuk kaybı, siyah lekeler ve diğer sıra dışı belirtilerin orkidenizin hastalıklı veya farklı bir sıkıntı yaşadığı anlamına gelebileceğini unutmayın.